1) Rutinler Edinin
Uyku ve beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi, çocuğun zihinsel performansını arttırarak, sağlıklı büyümesini ve
okul sabahı gerginlikten uzak bir şekilde okula uyum sürecine kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
2) Anlayışlı ve Kararlı Olun
Tatil sonrası tekrar yoğun bir okul temposuna dönmek, çocuklar için zorlayıcı olmaktadır.
Ebeveynler çocuklarına ne kadar anlayış gösterirse ve zorlanmalarını kabullenici yaklaşırsa çocukların uyumu da o kadar kolay olacaktır.
Okula uyum sürecinde devamlılık büyük önem taşımaktadır. Bu konuda kararlı davranılması gerekmektedir.
3) Destekleyici Bir Yaklaşım Gösterin
Okula gitmek çocuğun sorumluluğundadır. Ebeveynler bu sorumluluğun yönetimini çocuğa bırakıp, sadece destekleyici bir yaklaşım göstermelidir.
4) Model olun
Okulla ilgili olumlu konuşmalar yapılmalıdır. Aile bireyleri okulda yaşadıkları kendi komik ve eğlenceli okul anılarını anlatabilir, öğrenci oldukları zamandan kalma albümleri gösterebilirler. Ebeveynlerinin de bu süreçlerden geçtiğini duyan çocuk kendini daha güvende hissedecektir.
5) Yeni Dönem İçin Birlikte Plan Yapın
Evde ders çalışmasına uygun ortam var mı? Hangi saat aralığı ders saati olmalı? Okuldan gelince zamanını nasıl değerlendirmeli? gibi konularda birlikte değerlendirme yaparak yeni dönem için sağlıklı bir plan yapılmalıdır.
6) Çocuğu Sürece Dâhil Edin
Çocuğunuzla birlikte okul alışverişine çıkmak, alınan malzemelerde mutlaka onun da fikrine başvurmak okul için teşvik edici olacaktır.
7) Kendine Özel Zaman Ayırmasını Sağlayın
Çocuğun bütün gün kurallı bir ortam olan okulda olduğu unutulmamalı, eve geldiğinde kendine zaman ayırması için teşvik edilmelidir.
8) Okulla Birlik Olun ve İletişime Önem Verin
Okula uyum sağlamak, öğrenmeye hazır olmak; okulu, dersleri, öğretmen ve arkadaşları sevmek demektir. Aileler, çocuklarını öğretmenlerine soru sorma ve yardım isteme konusunda cesaretlendirmelidir. Öğretmeninden destek isteyebilen, arkadaşına soru sorabilen çocuk okulda tek başına var olmaya daha hazır olacaktır.